De ARCHICAD STAR(T) Edition 2017 is ook dit jaar weer voorzien van sterke nieuwe features zoals zijn grote broer ARCHICAD 20. De mooie gloednieuwe, hoge resolutie, grafische interface is overzichtelijk, fris en modern. Daarnaast zijn enkele belangrijke functionele verbeteringen toegevoegd die voor zowel ARCHICAD gebruikers als voor samenwerkende partijen van belang zijn.

Grafische Interface
Het eerste wat mij als ervaren gebruiker van ARCHICAD opvalt is de geheel vernieuwde interface. Deze heeft een fijne, frisse en strakke look. De oude interface had vele soorten iconen met verschillende grootte en diverse belijningen, waardoor de interface ongewenste ruis had. Alle iconen hebben nu dezelfde stijl en maat, en alleen het hoognodige wordt via de knoppen aangeboden.
Hier houd ik van. Je vindt makkelijker en sneller je weg, functies die minder vaak gebruikt worden zijn in de menu’s snel te vinden. De nieuwe interface is helemaal in de tijd van nu.

acse2017-fresh-refreshed-03

Een nieuw en fris uiterlijk

Grafische favorieten
Door de interface op te schonen is er meer ruimte voor visuele feedback, zoals de Grafische favorieten. Het gebruik van favorieten zorgt ervoor dat je snel en eenvoudig specifiek gekozen instellingen van een gereedschap kunt bewaren, om ze vervolgens met één klik te kunnen gebruiken.

De favorieten zijn al langer aanwezig in ARCHICAD en de STAR(T) Edition, maar wordt nog door weinig gebruikers intensief toegepast. Dit is opmerkelijk, zeker omdat ik dit een belangrijke aanvulling vind in de workflow van ARCHICAD.

De nieuwe 2D en 3D weergaven van de favorieten zorgen ervoor dat de bewaarde instellingen direct inzichtelijk zijn. Daarnaast heb je ze altijd bij de hand via een pop-up menu bij de gereedschappen. Zo worden de favorieten veel toegankelijker. Het is de moeite waard om meer gebruik te maken van deze feature!

acse2017-favorites-visualization

Weergave van favorieten

ARCHICAD Properties  
De i, oftewel informatie, vormt een steeds waardevoller onderdeel van BIM. Wie een traject opstart waarin modellen met andere partijen gedeeld gaan worden zal zeker met de nieuwe Properties in aanraking komen. Met de Property Manager is het mogelijk om alle in het model benodigde eigenschappen toe te voegen en structureren in het model. Wie zelfs overweegt om verder te gaan naar ARCHICAD 20 (of een latere versie) heeft daarbij de mogelijkheid om deze eigenschappen visueel te maken met behulp van de Graphic Overrides.

BIMx Hyper model
Grootste verrassing voor mij is de integratie van de BIMx Hyper models. De STAR(T) Edition beschikt niet over een PublisherSet waarbij een Hyper model voor BIMx kan worden samengesteld, maar door gebruik te maken van de Wizard is het ook in STAR(T) Edition 2017 mogelijk om een BIMx Hypermodel te maken.

BIMx is een fantastische en krachtige visualisatie tool. Dankzij de integratie van het interactieve 3D BIM model met de 2D documentatie wordt het model nóg inzichtelijker voor de opdrachtgever. Hierbij is het mogelijk belangrijke (data) informatie over elementen toe te voegen waardoor het voor alle bouwpartners waardevol wordt. Zeker voor de STAR(T) Edition is dit een fantastische aanvulling.

Tweepunts-perspectief
Een andere nieuwe feature waar veel architecten zeker blij van worden is het nieuwe tweepunts-perspectief. Door een simpele klik is het mogelijk om de camera in een correct architectonisch perspectief te plaatsen waarbij alle verticale lijnen als rechte lijnen worden getoond. Een perfect beeld om toe te voegen aan je presentatie.

De nieuwe functies in ARCHICAD STAR(T) Edition 2017 zijn weer een mooie uitbreiding op de workflow in ARCHICAD. Door het toevoegen van meta-data aan elementen kan het model tot en met facility-management gebruikt worden. STAR(T) Editie 2017 heeft zowel op gebied van OpenBIM als op modelleer-niveau alle tools die nodig zijn om een gebouw uit te werken.


De ARCHICAD STAR(T) Edition 2017 is vanaf 20 februari beschikbaar in Nederland en Vlaanderen. Ga voor meer informatie over ARCHICAD STAR(T) Edition 2017 naar onze website.

Geef een reactie