In November heb ik het Nordic BIM Academy evenement mogen bijwonen in Kopenhagen. Dit evenement is de grootste openBIM conferentie in de Scandinavische landen en gedurende drie dagen passeerden diverse grote bouwprojecten de revue op verschillende momenten van hun levenscyclus. Bij elk project was een duidelijke toewijding aan de principes van Building Information Modeling (BIM) aanwezig.

nbima_20161104_13_20_39_pro

BIMcollab demonstreren tijdens Nordic BIM Academy

Het is vanzelfsprekend dat in alle gesprekken over software de gebruikelijke pakketten werden genoemd. Vooral ARCHICAD en Revit stonden vaak in de belangstelling. Maar wat mij vooral opviel was het groot aantal andere BIM applicaties die tijdens de verschillende fases van de projecten worden gebruikt. In een presentatie werd een lijst met meer dan 40 applicaties en plug-ins getoond. En ik kan met trots zeggen dat BIMcollab®, de issuemanagement oplossing van KUBUS, er ook tussen stond.

Voor een productmanager zoals ik is dit geweldig nieuws omdat het laat zien hoeveel innovatie er plaatsvindt binnen de BIM industrie. En dat is weer een duidelijke indicator van hoe volwassen deze markt is geworden sinds de eerste BIM applicatie (ARCHICAD) op het toneel verscheen, meer dan 30 jaar geleden.

open-bim-logoEén van de grote drijfveren van deze innovatie is de beschikbaarheid van open standaarden zoals IFC en BCF. Deze standaarden werden ontwikkeld met als doel het uitwisselen van data tussen verschillende BIM applicaties mogelijk te maken (openBIM). Maar men bereikte veel meer dan dat. De mogelijkheid om toegang te verkrijgen tot BIM data in een niet gepatenteerd formaat, heeft vele software-ontwikkelaars in deze industrie de kans gegeven om een scala van innovatieve toepassingen te ontwikkelen.

Deze vorm van innovatie is niet alleen gunstig voor de sector, het is zelfs essentieel. Patrick MacLeamy, de oprichter van BuildingSMART verwoordde dit het beste: “Industry players must lead change from within or be crushed by disruptors”. Gelukkig heeft de markt dit begrepen en zijn er vandaag de dag vele onafhankelijke software-ontwikkelaars die ons voorzien van model viewers, augmented reality apps, model checkers, facility managementsystemen en natuurlijk issuemanagementsystemen.

Nu kunnen we niet ontkennen dat open standaarden ook hun nadelen hebben. Ontwikkelaars kunnen zich soms in een situatie bevinden waar de standaard niet langer helpt maar juist een beperking wordt. Zij zullen moeten beslissen of zij zich dan houden aan de standaarden of de markt willen ‘verstoren’ met iets nieuws. Het is daarom van belang dat wij als industrie blijven werken aan de verdere ontwikkeling van deze standaarden. Een initiatief zijn de BCF ‘hackathons’. Wij waren eind november 2016 in de gelegenheid om dit evenement te organiseren in Eindhoven. Ontwikkelaars van over de hele wereld hadden zich verzamelden om aan de open software standaarden te werken waar, onder andere, BIMcollab op is gebaseerd.

Deze vorm van wereldwijde coöperatie op weg naar een gezamenlijk doel toont wederom aan hoe volwassen onze industrie is geworden. Dit bewijst aan iedereen binnen de AEC industrie dat BIM absoluut geen nieuwe technologie is. Het is een volwassen en innovatieve industrie die klaar staat voor de uitdagingen van de komende decennia. Ik persoonlijk kijk uit naar wat die toekomst ons zal brengen.

Geef een reactie